7 Przepisów na lekkie obiady dla utrzymania zdrowej wagi

Dieta

7 Przepisów na lekkie obiady dla utrzymania zdrowej wagi

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę zwracamy na zdrowy styl życia i utrzymanie właściwej wagi. Ważnym elementem tego procesu jest również odpowiednie odżywianie się. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Was 7 przepisów na lekkie, a zarazem smaczne obiady, które pomogą Wam utrzymać zdrową wagę. Wypróbujcie je sami i cieszcie się pełnym smakiem bez wyrzutów sumienia!

  1. SAŁATKA GRECKA Z OPTYCZNIEKALORYCZNYM DODATKIEM
  • pół główki sałaty rzymskiej
  • 1 duże pomidory
  • 1 ogórek
  • 10 czarnych oliwek
  • 100 g sera feta light
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Podziel sałatę na liście, pokrój pomidora i ogórka w kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Na spód dużej miski wyłóż sałatę, następnie dodaj pomidora, ogórka, cebulę, czarne oliwki i pokruszony ser feta. Skrop wszystko olejem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut, aby smaki się przegrywały. Smacznego!

  1. PLACUSZKI Z CUKINII I POMIDORAMI
  • 1 duża cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odcisnij z niej nadmiar wody. Doda jajka, mąkę, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z pokrojonymi pomidorami. Smacznego!

  1. KURCZAK Z WARZYWAMI ZAPOIECH
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Filety z kurczaka pokrój w paski, cukinię i paprykę w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę. W szerokim garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż mięso z kurczaka będzie złociste. W osobnej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sól i pieprz. Następnie dodaj go do kurczaka w garnku i smaż jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną. Smacznego!

  1. RYBA Z PIEKARNIKA Z CYTRYSOWYM DODATKIEM
  • 2 filety z łososia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego połóż plasterki ziemniaków, następnie pokrojoną marchewkę i cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Na warzywa połóż filety z łososia, skrop je oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

  1. TARTA Z WARZYWAMI I PSTRĄGIEM
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pstrąg
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto francuskie rozłóż na blasze. Na cieście układaj plasterki cukinii, plastry papryki i cebulę w półplasterkach. Następnie lekko posól i popieprz. Na wierzch połóż pokrojonego na kawałki pstrąga i posyp startym serem. Skrop oliwą z oliwek i posól i popieprz jeszcze raz. Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!

  1. KASZA Z WARZYWAMI I INDYKIEM
  • 200 g kaszy bulgur
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę bulgur ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż mięso indycze. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa (cukinia, papryka, cebula) i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Smacznego!

  1. FIT CHILI CON CARNE
  • 300 g mięsa mielonego (np. wołowina)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj mięso mielone i dokładnie podsmaż. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kilka minut. Dodaj krojone pomidory, przyprawę chili, sól i pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodaj odsączoną fasolę i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż czy tortilla chipsy. Smacznego!

Zadbaj o zdrowie, utrzymując właściwą wagę dzięki tym 7 przepisom na lekkie obiady. Pozwól sobie na pełen smak i satysfakcję, nie rezygnując z przyjemności jedzenia. Wybierz swoje ulubione i ciesz się pysznymi posiłkami!