7 Przepisów na lekkie obiady dla utrzymania zdrowej wagi
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę zwracamy na zdrowy styl życia i utrzymanie właściwej wagi. Ważnym elementem tego procesu jest również odpowiednie odżywianie się. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Was 7 przepisów na lekkie, a zarazem smaczne obiady, które pomogą Wam utrzymać zdrową wagę. Wypróbujcie je sami i cieszcie się pełnym smakiem bez wyrzutów sumienia!
- SAŁATKA GRECKA Z OPTYCZNIEKALORYCZNYM DODATKIEM
- pół główki sałaty rzymskiej
- 1 duże pomidory
- 1 ogórek
- 10 czarnych oliwek
- 100 g sera feta light
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Podziel sałatę na liście, pokrój pomidora i ogórka w kostkę, cebulę w cienkie plasterki. Na spód dużej miski wyłóż sałatę, następnie dodaj pomidora, ogórka, cebulę, czarne oliwki i pokruszony ser feta. Skrop wszystko olejem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut, aby smaki się przegrywały. Smacznego!
- PLACUSZKI Z CUKINII I POMIDORAMI
- 1 duża cukinia
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odcisnij z niej nadmiar wody. Doda jajka, mąkę, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z pokrojonymi pomidorami. Smacznego!
- KURCZAK Z WARZYWAMI ZAPOIECH
- 2 filety z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Filety z kurczaka pokrój w paski, cukinię i paprykę w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę. W szerokim garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż mięso z kurczaka będzie złociste. W osobnej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sól i pieprz. Następnie dodaj go do kurczaka w garnku i smaż jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną. Smacznego!
- RYBA Z PIEKARNIKA Z CYTRYSOWYM DODATKIEM
- 2 filety z łososia
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokrój w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego połóż plasterki ziemniaków, następnie pokrojoną marchewkę i cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Na warzywa połóż filety z łososia, skrop je oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!
- TARTA Z WARZYWAMI I PSTRĄGIEM
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pstrąg
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie rozłóż na blasze. Na cieście układaj plasterki cukinii, plastry papryki i cebulę w półplasterkach. Następnie lekko posól i popieprz. Na wierzch połóż pokrojonego na kawałki pstrąga i posyp startym serem. Skrop oliwą z oliwek i posól i popieprz jeszcze raz. Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!
- KASZA Z WARZYWAMI I INDYKIEM
- 200 g kaszy bulgur
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę bulgur ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż mięso indycze. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa (cukinia, papryka, cebula) i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Smacznego!
- FIT CHILI CON CARNE
- 300 g mięsa mielonego (np. wołowina)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka przyprawy chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj mięso mielone i dokładnie podsmaż. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kilka minut. Dodaj krojone pomidory, przyprawę chili, sól i pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodaj odsączoną fasolę i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż czy tortilla chipsy. Smacznego!
Zadbaj o zdrowie, utrzymując właściwą wagę dzięki tym 7 przepisom na lekkie obiady. Pozwól sobie na pełen smak i satysfakcję, nie rezygnując z przyjemności jedzenia. Wybierz swoje ulubione i ciesz się pysznymi posiłkami!