7 Przepisów na zdrowe dania na grilla
Lato to idealny czas na organizowanie grillowanych przyjęć na świeżym powietrzu. Jednak tradycyjne potrawy grillowane często są pełne tłuszczu i niezdrowych dodatków. Dlatego dziś przedstawiamy Wam 7 przepisów na zdrowe dania na grilla, które zachwycą Waszych gości i będą korzystne dla Waszego zdrowia.
- Sałatka z grillowanym kurczakiem i owocami
- Grilujcie kawałki kurczaka na rozgrzanym grillu około 10 minut z każdej strony, aż będą soczyste i dobrze ugotowane.
- Pokrójcie owoce (np. ananasa, brzoskwinie, truskawki) na kawałki.
- W dużej misce wymieszajcie grillowany kurczak, owoce, rukolę i ulubiony dressing.
- Podawajcie na grillowanym chlebie lub jako samodzielne danie.
- Warzywne szaszłyki z krewetkami
- Przygotujcie krewetki i pokrojone warzywa (np. paprykę, cukinię, cebulę) na szaszłyki.
- Skropcie je oliwą z oliwek i posypcie ulubionymi przyprawami.
- Grillujcie przez około 5-7 minut z każdej strony, aż warzywa będą chrupiące, a krewetki różowe.
- Podawajcie z sosem tzatziki lub jogurtowym dipem.
- Grillowany dorsz z cytryną i ziołami
- Na kawałki dorsza nałóżcie przyprawy (np. sól, pieprz, czosnek w proszku) oraz posiekaną świeżą miętę i natkę pietruszki.
- Skropcie oliwą z oliwek i wyciśnijcie sok z cytryny na rybę.
- Grillujcie przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będzie soczysty i delikatny.
- Podawajcie z grillowanymi warzywami lub sałatką z pomidora i ogórka.
- Grillowane warzywa z fetą
- Pokrojcie warzywa (np. bakłażan, paprykę, cukinię, pomidory) na większe kawałki.
- Skropcie je oliwą z oliwek i posypcie solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
- Grillujcie przez około 10-15 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Posypcie pokruszoną fetą i podawajcie jako dodatek do grillowanego mięsa lub samodzielne danie.
- Grillowany ananas z syropem miodowym
- Pokrójcie ananasa na plastry o grubości około 1 cm.
- Grillujcie na wysokiej temperaturze przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą lekko skarmelizowane.
- W międzyczasie przygotujcie syrop miodowy, mieszając miodu z odrobiną soku z limonki.
- Po zdjęciu ananasa z grilla, skropcie go przygotowanym syropem i odstawcie na 5 minut.
- Podawajcie z lodami waniliowymi lub jako dodatek do grillowanych mięs.
- Grillowane krewetki z warzywnymi makaronami
- Pokrójcie świeże warzywa (np. cukinię, marchew, paprykę) w cienkie paski lub użyjcie specjalnej tarki do warzyw.
- Grillujcie krewetki przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą różowe i dobrze ugotowane.
- W osobnym garnku ugotujcie makaron z warzyw (np. z marchwi, buraka) według instrukcji na opakowaniu.
- Połączcie makaron z grillowanymi warzywami i krewetkami, doprawcie ulubionymi przyprawami i podawajcie jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych dań makaronowych.
- Grillowane owoce z jogurtem i orzechami
- Wybierzcie ulubione owoce (np. brzoskwinie, nektarynki, banany) i pokrójcie je na plastry lub kawałki.
- Grillujcie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą lekko skarmelizowane.
- Podawajcie na talerzu z jogurtem naturalnym i posypane ulubionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
- To idealne danie na deser po grillowanym obiedzie.
Grillowanie nie musi oznaczać niezdrowych posiłków. Zastosowanie się do tych 7 przepisów na zdrowe dania na grilla pomoże Wam cieszyć się smakiem sezonowych potraw, nie martwiąc się o wpływ na Wasze zdrowie. Warto eksperymentować i tworzyć nowe, zdrowe przepisy, które będą sprawiały przyjemność całej rodzinie i znajomym.